Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Millä suomifutis saadaan nousuun?

31.03.2017

Jalkapallossa kilpailu on kovaa

Jalkapallo on maailman kilpailluin laji, jossä eri maiden välillä vallitsevat resurssi- ja osaamiserot tulevat julmalla tavalla esille kansainvälisissä karsinnoissa ja turnauksissa. Suurtenkin jalkapallomaiden kilpailullinen menestys vaihtelee, niin kovaa kilpailu on. Tällä hetkellä Hollanti näyttäisi olevan pienessä aallonpohjassa totuttuun verrattuna ja ehkä myös Brasilia on viimeisen kymmenen vuoden aikana pärjännyt hieman totuttua heikommin. Hyvin pyyhkii tällä hetkellä esimerkiksi Espanjan naisilla, sekä Argentiinan, Chilen ja Islannin miesten maajoukkueilla. Saksa puolestaan on jonkinlainen kestomenestyjä sekä miesten, että naisten puolella. Saksankin suoritukset vaihtelevat, mutta ei kovinkaan paljoa. Pohjoismaista parhaiten ovat perinteisesti pärjänneet Tanska ja Ruotsi. Molemmilla mailla on myös huomattavia palkintoja vyöllään: Tanska on Euroopan mestari vuodelta 1992. Ruotsi sai samassa turnauksessa EM-pronssia ja lisäksi maalla on MM-hopea vuodelta 1958 ja MM-pronssia vuosilta 1950 ja 1994. Naisten maajoukkuetoimintaa on ollut Pohjoismaissa n. 50 vuotta. Varsinkin 1900-luvulla usea pohjoismaa on saavuttanut merkittävää menestystä EM- ja MM-tasolla.  

Suomen maajoukkueet

Vajoamatta synkkyyteen, niin pitää rehellisyyden nimessä todeta, että Suomen maajoukkueet vaeltavat tällä hetkellä varjojen mailla. Naiset eivät pystyneet raivaamaan tietään EM-kisoihin. Espanjaa vastaan naisten maajoukkueemme kärsi 5-0 tappion. Tulos on varsin ruma, kun otetaan huomioon, että kyse oli kansainvälisestä karsintapelistä, eikä mistään talvimaattoelusta, jossa nuoria pelaajia testataan.

Suomen_naisten_fifa_ranking_2003_-_2017.png

 

Suomen naismaajoukkueen FIFA-ranking 2003 - 2017 (keskimääräinen sija: 19)

Miesten maajoukkue on käynnissä olevassa MM-karsinnassa viidessä pelaamassaan MM-karsintaotelussa hävinnyt neljä ja pelannut yhden tasapelin. Tasapeli tuli kotikentällä Kosovoa vastaan. Kosovo sai joukkueensa kasaan iltapäivällä samana päivänä kun karsintaottelu Suomea vastaan pelattiin. Kun MM-karsintojen pistetilastoja katsoo, niin Suomi on pärjännyt yhtä hyvin kuin Andorra, Luxemburg, Kosovo ja Moldova. Heikommin ovat pärjänneet vain Gibraltar, Liechtenstein, Malta ja San Marino. Kaikki muut maat, Färsaaret, Kypros ja Georgia mukaan lukien, ovat pelanneet paremmin kuin Suomi käynnissä olevissa karsinnoissa.

suomen_fifaranking_1993_-_2017.png

 

Suomen miesten FIFA-ranking 1993 - 2017 (keskimääräinen sija: 56)

 

Ei liene yliampuvaa todeta, että Suomi jalkapallomaana historian valossa on keskinkertainen, mutta että se nyt ui varsin syvässä aallonpohjassa. Tällä hetkellä maamme miesten maajoukkue kilpailee samalla tasolla kuin jalkapallon lilliputit. Sen osoittavat sekä tulokset, että FIFA-ranking. Jotain tarttis tehdä! Tämä huokaus kuuluu tuhansilta sohvilta, kun futiskansa seuraa Suomen maajoukkueiden edesottamuksia kansainvälisillä kentillä.

Yksi valmentaja ei kesää tee

Kun maajoukkueilla menee huonosti, niin joukkueiden valmentajat saavat kantaa suurimman vastuun ja kokea ihmisten vihan nahoissaan. Oman osansa saavat nykyään Palloliiton päättäjätkin. Kuitenkin lajiin vihkiytneet tietävät, että maajoukkuetoiminta on maan jalkapallotoiminnassa vain jäävuoren huippu. Miten korkealla huippu leijuu veden pinnan yläpuolella on suoraan riippuvaista siitä, miten paljon nostovoimaa pinnan alla olevalla jäämassalla on. Näyttäisi siltä, että nostovoima on tällä hetkellä pieni. Suomalaiset pelaajat eivät tällä hetkellä ole kuuminta hottia kansainvälisillä pelaajamarkkinoilla. Kun reilut kymmenen vuotta sitten Bundesliigapelaaja ei välttämättä mahtunut maajoukkueen pelaavaan ryhmään, niin tänä päivänä avauksessa on pelaajia eurooppalaisista kakkossarjoista.

Palloliitossa tiedetään, että nyt on isomman remontin paikka. Suomen Palloliiton liittokokous kokoontui Tampereelle syksyllä 2016 miettimään Suomifutiksen tilaa ja tekemään mahdollisimman viisaita päätöksiä lajin eteenpäin viemiseksi maassamme. Seuraavalla nelivuotiskaudella maamme futispiirit pyrkivät kehittämään toimintaa seuraavasti:

1. Pelaajan laadukas arki

2. Elinvoimainen seura

3. Mielenkiintoiset kilpailut

4. Jalkapalloperheen aktiivinen viestintä ja vaikuttaminen 

Islannista mallia?

Mitä kaikkea Palloliiton neljään iskulauseeseen sitten sisältyykään, niin ainakin kahteen asiaan tulee jokaisella tasolla kiinnittää huomiota. Ensinnäkin harjoitteluolosuhteiden tulee olla hyviä. Toinen tärkeä asia on valmennusosaamisen kehittäminen. Kun islantilaisilta kysyy, mitä he ovat tehneet oikein, niin he vastaavat juuri mainitsemalla nämä kaksi asiaa. Kolmanneksi he kertovat, että islantilaisille on historian saatossa kehittynyt kyky muodostaa yhteinen kollektiivinen tahtotila, jota toteutetaan tosissaan. Tämä ominaisuus sai viikingit purjehtimaan 15 metrin aluksissa Atlantille ja se on antanut kansalle eväät selviytyä vuosisatojen läpi karulla saarella.

Suomessakin on kollektiivisen toiminnan perinteitä. Talkootyöllä yhdistyksiä on pyöritetty iät ja ajat. Jalkapalloväen tuleekin kysyä itseltään, löytyykö maanlaajuinen yhteinen tahtotila toimia niin, että taso maassamme nousee. Ollaanko joka kylässä valmiita tekemään asioita hieman paremmin joka vuosi ja satsaamaan olosuhteisiin ja valmennukseen? Siitä se lähtee!

KL

21.11.2017Vuoden 2017 palkitut pelaajat ja seuratoimijat
02.11.2017LoPa hakee juniorivalmennuspäällikköä tai - vastaavia
31.10.2017P00-joukkueen yhteistyösopimus päättyi
31.10.2017Lokakuun Hat-trick!
13.10.2017Soccer Camp suosittu - paikat loppumassa
29.09.2017Syyskuun Hat-trick
27.09.2017LoPan jalkapallokerhot suosittuja
25.09.2017LoPa perusti N2-joukkueen
22.09.2017Metsolan stadion on Suomen 80. ässäkenttä
18.09.2017Matkaraportti: LoPan T06 Alandia cupissa

Siirry arkistoon »