Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Palapeli on valmis

31.03.2017

palapeli.pngSeuran juniorivalmennuspäällikön tehtävänä on pitää huolta siitä, että pelaajat voivat harjoitella mahdollisimman laadukkaasti ja että seuran harjoitustoiminta sujuu olosuhteisiin nähden mahdollisimman hyvin. Yksi keskeinen tehtävä on kenttävuorojen jakaminen joukkueiden käyttöön. Mitä kaikkea tässä joudutaan miettimään?

- Kenttävuorojen jaossa on paljon osatekijöitä, jotka yhdessä muodostavat viitekehyksen, jonka puitteissa pyritään antamaan vuoroja tasapuolisesti, Jan Pajunen muotoilee.

- Valmennuslinjaus on toiminnan suunnittelun perusdokumentti. Siinä on valmiiksi mietittynä eri ikäisten harjoittelumäärät, eli pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen joka kevät.

- Selvä lähtökohta on, että vanhemmat juniorit harjittelevat enemmän ja pienet lapset vähemmän. Ne ikäluokat, joilla on suuremmat harjoitusmäärät, joutuvat pitämään huolta myös siitä, että harjoitusten välissä on sopivasti palauttavia päiviä. Muuten harjoitteleminen ei ole tehokasta ja myös loukkaantumisriski kasvaa.

- Suunnittelussa on siis pakko lähteä liikkeelle vanhempien juniorien tarpeista. Tämä tarkoittaa ikävä kyllä joskus sitä, että nuoremmat ikäryhmät eivät saa vuoroja juuri siihen aikaan, mitä he toivovat, vaikka yritämmekin ottaa kaikkien toiveet huomioon.

- Seuran on myös pidettävä huolta siitä, että heillä jotka haluavat satsata jalkapalloon niin, että he kehittyvät kilpa- tai jopa huippupelaajiksi, on mahdollisuus tähän. Seuran näkökulmasta pyritään siihen, että taitokouluikäiset pääsisivät keskiviikkona seuran taitokouluun, joten näiden ikäluokkien treenit pyritään sijoittamaan jonnekin muualle kuin keskiviikkoon. Sama pätee vanhempiin junioreihin, jotka ovat kykykouluikäisiä. Nämä molemmat toiminnot ovat olennaisia palasia pelaajan polulla seurassamme. Niihin liittyvä kulttuuri on meillä vielä nuorta, mutta ajan kuluessa joukkueet varmasti löytävät tämän. 

- Kun tähän palapeliin lisätään pyrkimys mahdollistaa eri ikäluokassa enemmän pelanneiden ja satsanneiden harjoittelu ylemmän ikäluokan kanssa - tämäkin on linjauksessa selvästi kerrottu - on selvää, että kaikkien ikäkausijoukkueiden kohdalla kaikki ei ole mahdollista. Jokainen joutuu tinkimään jostakin saadakseen jotain muuta.

Harjoitteluvuorojen sijoittelu on välillä todella haastavaa. Vuorot eivät voi alkaa liian aikaisin, sillä vanhempien pitää pystyä tuomaan lapset kentälle. Julkinen liikenne Lohjalla ei ole sillä tasolla, että lasten omatoiminen kulkeminen kodin ja kentän välillä olisi kaikille mahdollista. Harjoitukset eivät myöskään voi alkaa liian myöhään, sillä lasten ja nuorten on tärkeä nukkua riittävän pitkät yöunet. Lohjalla kenttäresurssit ovat olleet hyvät harrastajamääriin nähden. Jääkiekkoilijat ovat joskus aloittaneet harjoituksia lauantaiaamuna jo kello seitsemältä, mutta jalkaplloilijoiden ei ole tarvinnut sellaiseen ryhtyä. Jalkapallon suosio ja pelaajamäärät ovat kuitenkin Lohjalla kasvaneet ja jalkapalloilijoidenkin on nykyään sopeuduttava kenttäolosuhteiden asettamiin rajoituksiin.

- Toisin kuin Lohjalla on aiemmin totuttu ajattelemaan, niin kesäkäytössä olevien
kenttien prime time alkaa viimeistään klo 17.00 ja jatkuu noin klo 21.30
asti, Jan toteaa. Viikonloppuisin prime time alkaa viimeistään klo 10.00 ja jatkuu
lauantaina klo 20.00 asti ja sunnuntaina 21.00 asti. Puhumattakaan talvivuoroista
kuplahallissa. Lohjan jalkapallokenttien käyttöaste on ollut tähän asti huono.

- Seura otti talviharjoittelussa käyttöön harjoitteluvuorojen limityksen. Limitys parantaa kenttien tehokasta käyttöä merkittävästi. Lisäksi limitys antaa ilmaista harjoitusaikaa
joukkueille - lämmittelystä ei tarvitse maksaa kenttämaksua.

Lisämausteensa tämän kesäkauden suunnitteluun tuo se, että Harjun urheilukenttä on korjattavana.

Tänä vuonna Harjun nurmi ei ole käytössä kuin vasta juhannuksen jälkeen.
Ehkä voi tuntua siltä, että yleensä Harjulla harjoittelevat joukkueet eivät vie kovin montaa tuntia esim. Asemanpellon vuoroja, mutta kun kaikkien joukkueiden tunnit lasketaan yhteen, niin tämä lisäys aiheuttaa yllättävän isoja ongelmia. Seura onkin ottanut käyttöönsä uusia kenttiä. Miesten joukkue harjoittelee esimerkiksi myös Virkkalan kentällä.

- Täytyy myös muistaa, että kaikki nurmikentät tarvitsevat huilipäiviä joka viikko pysyäkseen toimintakuntoisina. Liikuntakeskus tekee nurmikenttien osalta tosi hienoa työtä ja mahdollistaa meille näin hyväkuntoiset olosuhteet.

- Toinen pähkinä purtavaksi on ollut Ojaniitun vuorojen jakaminen. Sain eteeni listan johon jo valmiiksi oli aseteltu muiden seurojen vuorot. Vaikka suurin käyttäjäkunta olemmekin, niim joudumme sopeuttamaan omat vuoromme yhteen muiden seurojen tarpeiden kanssa.

Kysyn lopuksi Janilta perinteisen urheilujournalistisen kysymyksen: Miltä nyt tuntuu? Oletko tyytyväinen suoritukseesi?

- Näistä kaikista seuraa se, että osalle treenivuoroja on ollut pakko
asetella jonkun toisen ikäluokan peli. Eli tänä vuonna seura on isompi,
tapahtumia per joukke enemmän ja kenttiä on vähemmän. Ja sillä on
pärjättävä.

- Jos jotain toivoisin, niin se on tietenkin että seura saisi oman täysimittaisen
tekonurmen - yksi näin aluksi.


KL

21.11.2017Vuoden 2017 palkitut pelaajat ja seuratoimijat
02.11.2017LoPa hakee juniorivalmennuspäällikköä tai - vastaavia
31.10.2017P00-joukkueen yhteistyösopimus päättyi
31.10.2017Lokakuun Hat-trick!
13.10.2017Soccer Camp suosittu - paikat loppumassa
29.09.2017Syyskuun Hat-trick
27.09.2017LoPan jalkapallokerhot suosittuja
25.09.2017LoPa perusti N2-joukkueen
22.09.2017Metsolan stadion on Suomen 80. ässäkenttä
18.09.2017Matkaraportti: LoPan T06 Alandia cupissa

Siirry arkistoon »